Vitamina D si Coronavirusul: Studiile Sugereaza Ca Ajuta la Prevenirea Infectarii cu Covid-19

0 155

In ultima vreme, am tot auzit cum ca vitamina D ne poate proteja impotriva COVID-19. Dar, este oare adevarat ca vitamina D ne protejeaza de coronavirus? Cititi mai departe pentru a afla ce am descoperit despre vitamina D si coronavirusul.

Vitamina D si Coronavirusul – Ne Protejeaza sau Nu?

Vitamina D si Coronavirusul

Inainte de a vorbi despre vitamina D si coronavirusul, haideti sa intelegem elementele de baza. Obtinem vitamina D atunci cand pielea noastra este expusa la razele solare.

Vitamina este esentiala pentru cresterea si rezistenta oaselor, deoarece ajuta la absorbtia intestinala a calciului, magneziului si fosfatului.

Vitamina D este solubila in grasimi si regleaza raspunsul imun al celulelor albe din sange, impiedicandu-le sa elibereze prea multe citokine inflamatorii.

Excesul de citokine poate duce la o furtuna de citokine, care este o complicatie asociata cu COVID-19. ,,Furtuna de citokine” este o reactie imuna acuta care impinge organismul sa-si distruga propriile celule si tesuturi impreuna cu virusul.

Citeste si: 7 Semne care iti indica ca ai deficit de vitamina D

Cine Este Expus la Risc

Conform unui document publicat in The Lancet, persoanele mai in varsta si cei cu pielea inchisa la culoare, care au probabil niveluri scazute de Vitamina D, se pot proteja mai bine impotriva simptomelor severe ale COVID-19 cu suplimente de Vitamina D, pentru consolidarea sistemului imunitar.

Iata ce am mai descoperit in cercetarile despre legatura dintre vitamina D si coronavirusul.

La persoanele cu piele inchisa la culoare, prezenta melaninei, care confera pielii un ton mai inchis, scade capacitatea pielii de a produce Vitamina D atunci cand pielea este expusa la soare. Datorita carantinei, deficienta de vitamina D ar putea creste la majoritatea oamenilor.

Ce Spune Studiul Lancet?

Studiul Lancet speculeaza ca deficitul de vitamina D este unul dintre posibilele motive ale ratelor de deces in diferite tari. Acesta a citat un studiu observational publicat in revista Aging Clinical and Experimental Research, care a folosit datele a 20 de tari Europene pentru a analiza legatura dintre vitamina D si coronavirusul.

Potrivit acesteia, nivelurile medii de Vitamina D sunt mult mai scazute in Italia si Spania. Surprinzator, aceste tari au prezentat rate ridicate de deces din cauza virusului in comparatie cu tarile din Nordul Europei (Danemarca, Suedia, etc.).

Nord-europenii au niveluri ridicate de vitamina D deoarece consuma ulei din ficat de cod si suplimente de vitamina D.

Citeste si: Alimente care contin vitamina D

Problema Legata de Deficienta de Vitamina D

,,Studiul nostru a constatat ca deficienta de Vitamina D a fost de 63% la persoanele cu diabet zaharat, 58% la persoanele cu pre-diabet, si 80% la persoanele obeze, ceea ce este ingrijorator, deoarece acestea reprezinta factori de risc pentru infectarea cu COVID-19” – Spune Dr. V. Mohan – co-autor de studiu, presedinte si sef de diabetologie la Dr Mohan’s Diabetes Specialities Center.

Nu Luati Medicamente Fara Sfatul Medicului

Potrivit Dr. Mohan, studiile anterioare au legat nivelurile scazute de Vitamina D si susceptibilitatea la infectii acute ale tractului respirator.

Cand sunt luate pe cale orala, pericolul de reactii adverse si toxicitatea vitaminei sunt mici. Riscul de toxicitate ar putea fi ridicat pentru persoanele cu afectiuni renale si hepatice, deoarece organismul lor nu poate excreta vitamina. Astfel, suplimentele de vitamina D nu trebuie luate fara reteta.

Acestea au fost informatiile despre vitamina D si coronavirusul. Adoptati o dieta bogata in peste si lactate pentru a creste aportul de vitamina D.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata