Gust Amar in Gura: Simptome, Cauze si Remedii

0 1,038

Gustul este un sentiment complex care poate fi afectat de mai multi factori, printre care igiena dentara precara, gura uscata sau sarcina. Un gust rau sau un gust amar in gura poate fi o reactie normala la consumul de alimente intepatoare sau acre. Cu toate acestea, atunci cand gustul amar dureaza mult timp sau se intampla pe neasteptate, poate fi destul de alarmant.

De Ce Ai Un Gust Amar in Gura? Semne, Simptome si Remedii

Gust Amar in Gura: Simptome, Cauze si Remedii

Tratarea unui gust amar in gura persistent presupune tratarea oricaror conditii subiacente, dar oamenii pot gestiona intre timp gustul neplacut cu cateva remedii simple acasa. In acest articol, vorbim despre 7 posibile cauze ale gustului amar in gura. De asemenea, discutam despre simptome si tratamente.

Semne si Simptome

Un gust modificat persistent in gura este cunoscut medical ca „disgeuzie”. Acest gust amar in gura este descris ca fiind neplacut si poate dura mult timp pana cand este tratata cauza de baza.

Persoanele cu disgeuzie pot experimenta un gust constant pe care il descriu adesea ca fiind unul dintre urmatoarele:

  • Amar
  • Metalic
  • Ranced sau prost
  • Sarat

Gustul poate sa distraga atentia si poate deveni chiar dificil sa simti gustul altor alimente sau bauturi. O persoana poate avea gust amar in gura chiar si dupa ce se spala pe dinti. De asemenea, poate prezenta si alte simptome in functie de cauza.

Cauze

Multe dintre cauze unui gust amar nu sunt grave. Cu toate acestea, simptomele pot fi iritante si pot interfera cu dieta obisnuita a unei persoane sau cu micile placeri de zi cu zi. Urmatoarele afectiuni pot provoca un gust amar in gura:

Gura Uscata

O gura uscata poate fi cauza unui gust amar in gura, este cunoscuta si sub denumirea de xerostomie, apare atunci cand gura nu produce suficienta saliva. Deoarece saliva ajuta la reducerea bacteriilor din gura, avand mai putina saliva inseamna ca mai multe bacterii pot supravietui.

Persoanele cu xerostomie simt o senzatie lipicioasa si uscata in gura. Aceasta ar putea fi cauzata de factori precum medicamente, tulburari preexistente sau consumul de tutun. De asemenea, o persoana poate avea gura uscata daca are nasul infundat, deoarece respiratia prin gura o poate usca.

Probleme Dentare

Igiena dentara slaba poate provoca de asemenea, un gust amar in gura. De asemenea, poate provoca o crestere a cariilor, infectiilor si a bolilor gingivale. Periajul zilnic si utilizarea unei ape de gura antibacteriene poate ajuta la reducerea la minimum a bacteriilor care dau gusturi neplacute.

Sarcina

Unele femei pot experimenta un primul trimestru de sarcina un gust amar in gura. Hormonii din organism fluctueaza in timpul sarcinii. Aceasta variatie poate afecta simturile, ceea ce poate provoca pofte specifice si face ca unele alimente sau mirosuri sa para dezgustatoare.

Multe femei insarcinate observa, de asemenea, un gust metalic sau amar in gura. Acest lucru poate fi enervant, dar, de obicei, dispare mai tarziu in timpul sarcinii sau dupa nastere.

Menopauza

Femeile care trec prin menopauza pot experimenta de asemenea un gust amar in gura. Acest lucru s-ar putea datora nivelurilor mai mici de estrogen din corp, ceea ce poate duce la o afectiune secundara, cum ar fi sindromul de arsura bucala. Se poate datora si unei guri persistent uscate.

Citeste despre: Menopauza- sfaturi si remedii

Sindromul de Arsura Bucala

Este o afectiune bucala care provoaca o senzatie de arsura in gura. Sentimentul poate varia, dar multi o descriu simila cu consumul de ardei iute. Alaturi, unele persoane pot experimenta un gust amar sau ranced.

Simptomele sindromului pot aparea sporadic, dar pot fi de asemenea cronice si de lunga durata. Pot aparea dificultati in a manca sau a bea, iar alte persoane constata ca acest lucru amelioreaza simptomele.

Refluxul Gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian poate fi sursa unui gust amar in gura. Aceste afectiuni apar atunci cand muschiul sau sfincterul din partea de sus a stomacului devine slab si permite ca acidul sau bila sa se ridice in conducta alimentara.

RG tinde sa irite tubul alimentar, provocand o senzatie de arsura in piept sau abdomen. Poate produce, de asemenea, un gust rau sau amar in gura, care poate persista atata timp cat celelalte simptome.

Afte Bucale

O infectie cu drojdie in gura cauzeaza adesea pete albe sau pete pe limba, gura sau gat. Poate provoca si un gust amar sau neplacut care poate persista pana la tratarea infectiei.

Citeste articolul complet despre: Afte Bucale

Tratament si Remedii Acasa

Remediile acasa pot ajuta unele persoane sa gaseasca o alinare temporara la simptomele lor in timp ce cauta o solutie permanenta, desi s-ar putea sa nu functioneze pentru toata lumea.

Remediile care pot ajuta la reducerea unui gust amar includ:

  • Ingrijire dentara obisnuita, periajul, ata si apa de gura antibacteriana.
  • Mestecarea gumei fara zahar pentru a mentine saliva in miscare in gura.
  • Consumul mare de lichide pe parcursul zilei.
  • Evitarea factorilor de risc pentru refluxul gastroesofagian, cum ar fi consumul de alimente grase sau picante si reducerea sau eliminarea produselor din tutun si alcool.
  • Clatirea gurii cu o lingurita de bicarbonat de sodiu adaugat la un pahar cu apa.

Odata ce gasitit cauza si incepeti tratamentul, papilele gustative ar trebui sa revina la normal, iar acel gust amar in gura ar trebui sa dispara.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata