Ficat Gras: Ce este si Cum Poti Scapa de El Natural

0 414

Boala hepatica grasa a devenit din ce in ce mai frecventa in multe parti ale lumii, afectand aproape 25% din oameni la nivel global. Poate avea o legatura cu obezitatea, diabetul de tip 2 sau alte tulburari caracterizate prin rezistenta la insulina. Daca ficatul gras nu este tratat, acesta poate duce la boli hepatice severe si alte probleme de sanatate serioase. Iata tot ce trebuie sa stiti despre ficat gras si cum sa scapati de aceasta problema.

Ficat Gras: Ce Este si Cum Sa Scapi de El!

Ficat Gras: Ce este si Cum Poti Scapa de El Natural

Atunci cand se acumuleaza cantitati mari de grasime in celulele hepatice apare ficatul gras. Este absolut normal sa existe o cantitate mica de grasime in aceste celule hepatice, dar daca depaseste mai mult de 5% este considerat ficat gras.

Consumul excesiv de alcool poate duce la aceasta afectiune, dar exista si cazuri de ficat gras nealcoolic.

O serie de afectiuni hepatice se incadreaza in categoria mare de boli hepatice nealcoolice – fiind cea mai frecventa forma de ficat gras nealcoolic la adultii si copii din tarile Occidentale.

Citeste si: Alimente care detoxifica ficatul natural

Ficatul gras nealcoolic este stadiul reversibil al acestei boli hepatice. Dar, din pacate este de multe ori nediagnosticat. In timp, ficatul gras nealcoolic poate duce la o afectiune mai severa cunoscuta sub numele de steatohepatita non-alcoolica.

Steatohepatita non-alcoolica implica o acumulare mare de grasimi si inflamatie care iti afecteaza celulele hepatice. Iar acest lucru duce la fibroza sau tesut cicatridial, pentru ca celulele hepatice sunt ranite constant si dispar.

Trebuie sa citesti si: Remedii pentru calcaie crapate

Din pacate, este difcil de a prezice daca ficatul gras va avansa catre steatohepatita non-alcoolica – care ar putea creste considerabil riscul de ciroza (afecteaza grav functia hepatica).

Steatohepatita este de asemenea conectata cu un risc ridicat de boli, inclusiv boli cardiovasculare, boli renale si diabet.

Citeste si: Alimente pentru diabetici

Ce Anume Provoaca Ficat Gras?

  • Obezitatea: Aceasta implica inflamatia de grad mic care poate favoriza stocarea grasimilor in ficat. Estimativ in jur de 30-90% dintre adultii obezi au steatohepatita non-alcoolica, iar in cazul copiilor se intampla din cauza alimentatiei necorespunzatoare care duce la obezitate.
  • Grasimea Excesiva de pe Burta: Oamenii cu greutate normala pot dezvolta ficat gras daca sunt ,,obezi visceral” – adica depune multa grasime in jurul taliei.
  • Rezistenta la Insulina: Savantii au demonstrat ca rezistenta la insulina si nivelul ridicat de insulina maresc stocarea de grasime hepatica la persoanele cu diabet de tip 2 si sindrom metabolic.
  • Consum Excesiv de Carbohidrati Rafinati: Consumul excesiv de carbohidrati rafinati favorizeaza stocarea grasimilor in ficat, mai ales daca sunt consumate de oanei supraponderali cu cei cu rezistenta la insulina.
  • Bauturile Indulcite: Bauturile indulcite cu zahar, cum ar fi bauturile carbogazoase, si energizantele au un continut ridicat de fructoza, ceea ce determina acumularea de grasima in ficat la copii si adulti.

Vezi si: Beneficiile Clementinelor pentru Organism

Cum Puteti Scapa de Ficat Gras?

  • Evitati supraalimentarea daca sunteti supraponderali sau obezi si pierdeti in greutate.
  • Reduceti carbohidratii, mai ales cei rafinati.
  • Includeti alimente care promoveaza pierderea grasimilor hepatice.
  • Activitatea fizica ajuta la reducerea grasimilor.
  • Luati suplimente care imbunatatesc afectiunea – (ficat gras).

V-ar putea ajuta ciulinul de lapte, ceaiul verde, legumele si fructele proaspete, suplimente de silimarina cu vitamina E, acizii grasi Omega-3 (somon, sardine, hering si macrou).

Vezi si: 6 Alimente care accelereaza metabolismul

Daca doriti sa scapati de ficat gras, urmati o dieta sanatoasa, cresteti activitatea fizica si luati suplimente care reduc excesul de grasime in ficat si care diminueaza riscul progresului catre alte boli hepatice mai grave.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata