Efectele Coronavirusului: Impactul Dramatic Asupra Calitatii Aerului Vizibil din Spatiu

0 84

Aerul de deasupra Chinei s-a curatat mai repede ca niciodata! Efectele coronavirusului sunt atat de accentuate, incat pot fi vazute din spatiu – ca o scadere dramatica a poluarii aerului, conform satelitelor Americane si Europene.

Efectele Coronavirusului Asupra Calitatii Aerului

Efectele Coronavirusului: Impactul Dramatic Asupra Calitatii Aerului Vizibil din Spatiu
O harta arata scaderea accentuata a emisiilor in China intre inceputul lunii Ianuarie si sfarsitul lunii Februarie, deoarece unele parti ale tarii au continuat izolarea in incercarea de a opri raspandirea COVID-19.
(Imagine: © NASA Earth Observatory)

Instrumentele orbitale destinate monitorizarii calitatii aerului au inregistrat o scadere substantiala a concentratiei de poluare cu dioxid de azot (NO2) din Ianuarie. NO2 este o substanta nociva emisa de vehiculele pe gaz, centralele electrice si alte masini care ard combustibili fosili. Haideti sa vedem care sunt efectele coronavirusului asupra calitatii aerului

Declinul este probabil legat de incetinirea economica si restrictiile de calatorie in China, deoarece  virusul s-a raspandit, potrivit unui comunicat al Observatorului Pamantului NASA.

,,Este pentru prima data cand am vazut  o scadere atat de dramatica pe o zona atat de larga din pricina unui eveniment specific’’, a declarat Fei Liu, o cercetatoare a calitatii aerului din Goddard Spce Flight Center al NASA.

O imagine a Observatorului Pamantului NASA, vizibila in partea de sus a acestui articol, arata o scadere uluitoare a NO2 intre Ianuarie si inceputul lunii Februarie.

Citeste si: Top 8 cele mai ciudate mancaruri din lume

Liu a spus ca au existat si alte incidente care au dus la scaderi de NO2 masurabile, inclusiv recesiunea economica din 2008. Dar niciodata nu a fost atat de intens sau atat de rapid. Efectele coronavirusului isi pun amprenta pe calitatea aerului!

De asemenea, a mentionat ca de multe ori exista o scadere semnificativa in aceasta perioada, deoarece China sarbatoreste Anul Nou Lunar, dar ca pana acum nu a fost atat de accentuat.

,,In acest an, rata de scadere este mai semnificativa decat in anii trecuti si a durat mai mult’’,  a spus ea. ”Nu sunt surprinsa, deoarece multe orase la nivel national au luat masuri pentru a minimiza raspandirea virusului.”

Guvernul Chinez a inchis afacerile si a restrictionat calatoriile intre orase. Wuhan, orasul in care a inceput focarul, a devenit subiectul unor masuri deosebit de dure.

 

Efectele Coronavirusului: Impactul Dramatic Asupra Calitatii Aerului Vizibil din Spatiu
O alta harta arata scaderea accentuata a emisiilor in Wuhan, orasul care a fost epicentrul focarului viral.
(Credit Imagine: NASA Earth Observatory)

Pe masura ce virusul continua sa se raspandeasca in intreaga lume, iar guvernele continua sa ia masuri pentru combaterea acestuia, efectele coronavirusului ar putea pune astfel de impacturi de ordinul al doilea in intreaga lume.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata