Deficitul de Vitamina B12: Anemia Prin Deficit de Vitamina B12

0 187

Corpul uman are nevoie de vitamin, minerale si compusi care asigura functionarea optima si productia de energie necesara pentru viata de zi cu zi. In acest articol vom elabora unul dintre acesti compusi complecsi – vitamina b12, importanta sa in corpul uman si deficitul de vitamina B12.

Deficitul de Vitamina B12

Suplimentele de vitamina B12 sunt alegerile populare printre cei care au deficitul de vitamina B12. Daca o dieta vegetariana sau vegana nu este adoptata corect, atunci acest lucru ar putea declansa unele deficiente in corp, cum ar fi vitamina b12 – esentiala pentru sanatatea creierului si multe altele.

Ce Este Vitamina B12

Vitamina B12 sau cobalamina, este parte a complexului de vitamine B. Acest complex este implicat in multe procese ale corpului uman: ajuta la producerea energiei, sprijina sistemul musculo-scheletic, sistemul circulator, sistemul circulator, sistemul digestive si imunitatea.

Aceasta vitamina nu este produsa in mod natural de catre corpul uman, iar vitamina B12 este una dintre cele mai complexe vitamine. Pentru a fi absorbita de catre corpul nostru, cobalamina are nevoie de un proces special de procesare a alimentelor in stomac. Proteina animala intra in contact cu enzimele si acidul gastric din stomac apoi elibereaza vitamina B12.

Moleculele eliberate se combina cu o alta substanta secretata de catre celulele stomacului –  factor intrinsic, care permite sa fie absorbita in intestiunul subtire apoi transportata prin fluxul sanguin catre ficat, si apoi catre celule.

Citeste si: Semne care indica ca ai deficit de vitamina D

Deficitul de Vitamina B12 Simptome

Lipsa de vitamina B12 poate cauza urmatoarele simptome:

  • Probleme digestive: glosita si diaree minora
  • Senzatie de gadilatura, schimbari de motilitate
  • Simptome neuropsihologice, tulburari de concentrare si memorie, oboseala
  • Anemie

Dupa ce este absorbita de catre organism, vitamina B12 este stocata in ficat si apoi eliberata progresiv potrivit nevoilor corpului nostru. Deficitul de vitamina B12 se resimte dupa cativa ani.

Stagiile avansate ale lipsei de cobalamina duce la anemia Biermer – o boala autoimuna care se manifesta astfel:

  • Probleme gastrointestinale: constipatie, diaree minora, tulburari motorii sau senzoriale
  • Probleme neurologice – dificultati de concentrare si memorie, tulburari motorii si senzoriale
  • Anemie megaloblastica: senzatie de slabiciune si oboseala, ameteli, dureri de cap si dificultati de respiratie

Acum stiti care sunt simptomele unui deficit de vitamina B12! Daca va intereseaza si alte subiecte interesante, va invit pe canalul meu de Youtube, (click aici).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata