Cele Mai Bune 5 Vitamine si Suplimente Care Combat Stresul

0 173

In timp ce toata lumea are stresori de viata specifici, factorii legati de presiunea la munca, de bani, de sanatate si de relatii tind sa fie cele mai frecvente. Iata cele mai bune 5 vitamine si suplimente care combat stresul.

Cele Mai Bune 5 Vitamine si Suplimente Care Combat Stresul

Cele Mai Bune 5 Vitamine si Suplimente Care Combat Stresul

Stresul poate fi acut sau cronic si poate duce la oboseala, dureri de cap, stomac suparat, nervozitate si iritabilitate sau furie.

Exercitiile fizice regulate, somnul adecvat si alimentatia buna sunt unele dintre cele mai bune metode de a va echipa mai bine coprul pentru a combate stresul, dar mai multe vitamine si suplimente pot fi de ajutor.

1. Rodhiola Rosea

Rodhiola (Rodhiola rosea), este o planta care creste in regiunile reci, muntoase din Rusia si Asia. Este cunoscuta de mult timp ca un adaptogen, o planta naturala, non-toxica, care stimuleaza sistemul de reactie la stres al corpului pentru a creste rezistenta la stres.

Proprietatile sale adaptogene sunt legate de doua dintre ingredientele sale active puternice – rosavin si salidroside. Un studiu de 8 saptamani la 100 de persoane cu simptome de oboseala cronica, cum ar fi calitatea slaba a somnului si deficiente de memorie si concentrare pe termen scurt, a constatat ca suplimentarea cu 400 de mg de extract de rodhiola amelioreaza simptomele dupa doar 1 saptamana.

Intr-un alt studiu efectuat pe 118 persoane cu burnout legat de stres, administrarea de 400 mg de extract de rodhiola zilnic timp de 12 saptamani a imbunatatit simptomele asociate, inclusiv anxietatea, epuizarea si iritabilitatea. Rodhiola este bine tolerata si are un profil puternic in lista de cele mai bune 5 vitamine si suplimente care combat stresul.

2.  Melatonina

Obtinerea unei cantitati adecvate de somn de calitate este importanta pentru ameliorarea stresului. Stresul este puternic legat de insomnie, o tulburare de somn caracterizata prin dificultati de adormire.

Melatonina este un hormom natural care regleaza ritmul circadian al corpului. Nivelul hormonilor creste seara, cand este intuneric pentru a promova somnul si scade dimineata pentru trezire. Melatonina imbunatateste calitatea generala a somnului si ocupa locul #2 in cele mai bune 5 vitamine si suplimente care combat stresul.

3.  Glicina

Este un aminoacid pe care corpul il foloseste pentru a crea proteine. Studiile sugereaza ca glicina poate creste rezistenta corpului la stres, incurajand o odihna buna noaptea, prin efectul sau calmant asupra creierului si prin capacitatea de a scadea temperatura corpului.

O temperatura mai scazuta a corpului promoveaza somnul si te ajuta sa ramai adormit in timpul noptii. Intr-un studiu cu privire la calitatea somnului, cei cu probleme au luat 3 gramde glicina inainte de culcare, apoi au prezentat mai putina oboseala si o vigilenta crescuta a doua zi.  cele mai bune 5 vitamine si suplimente care combat stresul.

4. L-tanina

L-tanina este un aminoacid cel mai frecvent intalnit in frunzele de ceai. A fost studiat pentru capacitatea sa de a promova relaxara si de a reduce stresul fara a exercita efecte sedative. O revizie a 21 de studii care au implicat aproape 68.000 de oameni a descoperit ca ceaiul verde a fost asociat cu anxietate redusa si imbunatatiri ale memoriei si atentiei.

Aceste efecte au fost atribuite efectelor sinergice ale cofeinei si l-taninei din ceai, intrucat fiecare ingredient pe cont propriu a avut un impact mai mic. Studiile sugereaza ca l-tanina face parte din cele mai bune 5 vitamine si suplimente care combat stresul.

5. Complex de Vitamine –B

Vitaminele din complexul B contin de obicei toate cele 8 vitamine B. Aceste vitamine joaca un rol important in metabolism transformand alimentele pe care le consumi in energie utilizabila. Vitaminele B sunt de asemenea esentiale pentru sanatatea inimii si creierului.

Sursele de vitamine B includ cereale, carne, leguminoase, oua, produse lactate si legume verzi (frunze). Interesant este ca s-au sugerat doze mari de vitamine B pentru a imbunatati simptomele stresului, cum ar fi nivelul starii de spirit si al energiei, prin scaderea nivelului sanguin al aminoacizilor homocisteina.

Aici se incheie lista noastra de cele mai bune 5 vitamine si suplimente care combat stresul. Sper sa va fie de folos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata