Ultimate magazine theme for WordPress.

Cancer la San Simptome, Stagii si Tipuri

0 205

Cancerul apare atunci cand au loc modificari numite mutatii la gene care regleaza cresterea celulelor. Mutatiile lasa celulele sa se divida si sa se inmulteasca intr-un mod necontrolat. Cancerul de san este cancerul care se dezvolta in celulele mamare. De obicei, cancerul se formeaza fie in lobuli, fie in conductele sanului. Lobulele sunt glandele care produc lapte, iar canalele sunt caile care aduc laptele din glande catre mamelon. Cancerul poate aparea si in tesutul gras sau in tesutul conjunctiv fibros din san. Cititi mai departe: Cancer la san simptome, stagii si tipuri.

Cancer la San Simptome, Stagii, Tipuri

Celulele canceroase necontrolate adesea invadeaza alte tesuturi mamare sanatoase si pot calatori in ganglionii limfatici de sub brate. Ganglionii limfatici sunt o cale principala care ajuta celulele canceroase sa se deplaseze in alte parti ale corpului.

Citeste si: Menopauza simptome, cauze si tratament

In fazele sale incipiente, cancerul de san este posibil sa nu prezinte simptome. In multe cazuri, o tumora poate fi prea mica pentru a fi simtita, dar o anomalie poate fi inca observata pe o mamografie.

Daca se poate simti o tumoare, primul semn este, de obicei, un nodul. Cu toate acestea, nu toate bolile sunt cancer. Fiecare tip de cancer de san poate provoca o varietate de simptome. Multe dintre aceste simptome sunt similare, dar unele pot fi diferite. Cancer la san simptome:

 • Un nodul mamar sau ingrosarea tesutului care se simte diferit fata de tesutul inconjurator si care a dezvoltat recent durere de san.
 • Piele inrosita pe intregul san.
 • Umflare totala sau partiala a sanului.
 • O alta scurgere din san, nu laptele matern.
 • Scurgere sangeroasa din sfarc.
 • Decojirea, sau descuamarea pielii de pe san sau sfarc.
 • O schimbare brusca a formei sau dimensiunii sanului.
 • Sfarc inversat.
 • Modificari la aspectul pielii de pe sani.
 • Umflatura sau nodul la nivelul sub bratului.

Daca aveti oricare dintre aceste simptome, nu inseamna neaparat ca aveti cancer la san. De exemplu, durerea la sani poate fi cauzata de un chist benign. Totusi, daca gasesti un nodul la nivelul sanului sau ai alte simptome, ar trebui sa te adresezi medicului pentru examinari si testari suplimentare.

Controlul mamar este obligatoriu in fiecare an. | Cancer la san simptome, stagii si tipuri.

Tipuri de Cancer la San

Exista mai multe tipuri de cancer de san si sunt impartite in doua categorii principale: „invaziv” si „noninvaziv” sau in situ. In timp ce cancerul invaziv s-a raspandit de la canalele sau glandele mamare la alte parti ale sanului, cancerul neinvaziv nu s-a raspandit din tesutul initial.

Aceste doua categorii sunt utilizate pentru a descrie cele mai frecvente tipuri de cancer la san, care includ:

 • Carcinom ductal in situ. Carcinomul ductal in situ (CDIS) este o afectiune neinvaziva. Cu CDIS, celulele canceroase sunt limitate la conductele din san si nu au invadat tesutul mamar din jur.
 • Carcinom lobular in situ. Carcinomul lobular in situ (CLIS) este cancerul care creste in glandele producatoare de lapte ale sanului. Ca si CDIS, celulele canceroase nu au invadat tesutul din jur.
 • Carcinom ductal invaziv. Carcinomul ductal invaziv (CDI) este cel mai frecvent tip de cancer de san. Acest tip de cancer de san incepe in canalele de lapte ale sanului si apoi invadeaza tesutul din san in apropiere. Odata ce cancerul de san s-a raspandit la tesutul din afara canalelor de lapte, acesta poate incepe sa se raspandeasca la alte organe si tesut din apropiere.
 • Carcinom lobular invaziv. Carcinomul lobular invaziv (CLI) se dezvolta mai intai in lobulii sanilor si a invadat tesutul din apropiere.

Alte tipuri de cancer la san mai putin frecvente includ | Cancer la san simptome, stagii si tipuri.

Boala Paget a sfarcului. Acest tip de cancer la san incepe in canalele mamelonului, dar pe masura ce creste, incepe sa afecteze pielea si areola mamelonului.

Tumora Phyllodes. Acest tip foarte rar de cancer la san creste in tesutul conjunctiv al sanului. Majoritatea acestor tumori sunt beningne, dar unele sunt canceroase.

Angiosarcom. Acesta este cancerul care creste pe vasele de sange sau pe unele vase limfatice din san.

Stagiile Cancerului la San

Cancerul de san poate fi impartit in etape in functie de cat de mari sunt tumorile sau tumora si cat de mult s-a raspandit. Cancerele mari si/sau care au invadat tesuturile sau organele din apropiere se afla intr-un stadiu mai mare decat cancerele care sunt mici si/sau inca continute in san. Pentru a depista un cancer de san, medicii trebuie sa stie:

Preveniti cancerul prin vizita regulata la medic. | Cancer la san simptome, stagii si tipuri.

 • Daca cancerul este invaziv sau noninvaziv
 • Cat de mare este tumora
 • Daca sunt implicati ganglioni limfatici
 • Daca cancerul s-a raspandit la tesutul sau organele din apropiere

Citeste si: Ceaiuri impotriva balonarii

Cancerul de san are cinci etape principale: Etapele de la 0 la 5

Stadiul 0 cancer la san

Etapa 0 este CDIS. Celulele canceroase din CDIS raman limitate la conductele din san si nu s-au raspandit in tesutul din apropiere.

Cancerul la san in stadiul 1

Etapa 1A: Tumora primara are o latime de 2 centimentri sau mai putin, iar ganglionii limfatici nu sunt afectati.

Etapa 1B: Cancerul se gaseste in ganglionii limfatici din apropiere si fie nu exista nici-o tumoare la san, fie tumora este mai mica de 2 cm.

Cancerul la san in stadiul 2

Etapa 2A: Tumora este mai mica de 2 cm si s-a raspandit la 1-3ganglioni limfatici din apropiere, sau este cuprinsa intre 2 si 5 cm si nu s-a raspandit la nici-un ganglion limfatic.

Etapa 2B: Tumora este cuprinsa intre 2 si 5 cm si s-a raspandit la 1-3 ganglioni axilari (sub axila) sau este mai mare de 5 cm si si nu s-a raspandit la nici-un ganglion limfatic.

Cancerul la san in stadiul 3

Etapa 3A: Cancerul s-a raspandit la 4-9 ganglioni axilari sau a extins ganglionii limfatici mamari interni, iar tumora primara poate fi de orice dimensiune.

Tumorile sunt mai mari de 5 cm, iar cancerul s-a raspandit la 1-3 ganglioni axilari sau la orice ganglion.

Etapa 3B: O tumora a invadat peretele sau pielea toracica si poate sau nu a invadat pana la 9 ganglioni.

Etapa 3C: Cancerul se gaseste in 10 sau mai multi ganglioni axilari, gangiloni limfatici in aproprierea claviculei sau noduli mamari interni.

Cancerul la san in stadiul 4

Cancerul de san in stadiul 4 poate avea o tumora de orice dimensiune, iar celulele canceroase ale acesteia s-au raspandit la ganglionii limfatici din apropiere si la distanta, precum si la organele indepartate.

Testarea pe care o face medicul dvs. va determina stadiul cancerului de san, ceea ce va va afecta tratamentul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More