Arheologii Rusi Au Descoperit o Constructie Realizata din Oasele a Peste 60 de Mamuti Care Dateaza din Timpul Epocii de Gheata

0 101

Arheologii din Rusia au gasit un cerc mare format ca ceva din filmele horror. Oase de mamuti si ale altor creaturi care indica spre epoca de gheata. Aceste creaturi au existat cu mai bine de 25.000 de ani in urma!

“Casa” Formata din Oasele a Peste 60 de Mamuti din Epoca de Gheata!

Printre ramasitele care indica spre epoca de gheata se numara oasele a mai mult de 60 de mamuti, precum si oase de reni, cai, ursi, lupi, vulpi rosii si vulpi arctice, au spus cercetatorii.

,,Este alcatuit din mii de oase care provin de la cel putin 60 de mamuti blanosi diferiti”,  a spus cercetatorul principal al studiului, Alexander Pryor, lector de arheologie preistorica de la Universitatea Exeter in Anglia – la Live Science.

,,Toate partile corpului de mamut sunt reprezentate, de la oase foarte mari precum cranii si oasele picioarelor, pana la oase mai mici ca vertebrele’’.

Arheologii Rusi Au Descoperit o Constructie Realizata din Oasele a Peste 60 de Mamuti Care Dateaza din Timpul Epocii de Gheata

Exista aproximativ 70 de alte ,,cercuri osoase” care indica doar la epoca de gheata , in aproximativ 25 de situri din Ucraina si Rusia deja cunoscute arheologilor, dar cel mai recent descoperit, este unul dintre cele mai vechi, a spys Pryor.

Acesta a fost gasit de co-cercetatorul de studiu Alexander Dudin, directorul Kostenki Museum-Preserve din Voronezh, Rusia, care facea lucrari de sondaj in 2015 la situl arheologic din Konstenki 11, la aproximativ 560 de kilometri Sud de Moscova.

Citeste si: Efectele coronavirusului asupra calitatii aerului

,,Cercul osos masoara aproximativ 11 metri in diametru. Este dificil sa spunem cum ar fi aratat acesta si alte structuri realizate din oase in ultima epoca de gheata, – a spus Pryor, ,,dar la Kostenki 11, ne putem imagina un cerc de oase de mamut ingramadite unul peste altul.

Arheologii Rusi Au Descoperit o Constructie Realizata din Oasele a Peste 60 de Mamuti Care Dateaza din Timpul Epocii de Gheata

Unele dintre ele erau inca in articulatie (unite intre ele), ceea ce indica faptul ca unele oase inca mai aveau carne pe ele atunci cand au fost puse la gramada’’.

El a adaugat ca – ,,dincolo de acest lucru, unii au facut speculatii despre stalpii de lemn folositi pentru a sprijini un acoperis din piei de animale, dar inca nu exista dovezi in acest sens la Kostenki 11.’’

Arheologii Rusi Au Descoperit o Constructie Realizata din Oasele a Peste 60 de Mamuti Care Dateaza din Timpul Epocii de Gheata
Reconstructia “Casei” din Oase de Mamut Dupa Imaginatia Arheologilor.

,,Oasele folosite pentru a construi structura au fost probabil dezgropate. Exista unele dovezi ca in perioada epocii de gheata, oamenii vanau mamuti, asa cum este demonstrat prin descoperirea unei sulite infipte intr-o coasta de mamut de acum 25.000 de ani in Polonia, dar aceasta ar fi putut fi o exceptie, nu norma.”  – a spus Pryor.

Frig Extrem

Ultima epoca de gheata a maturat Nordul Europei intre 75.000 si 18.000 de ani in urma. A atins temperaturi atat de periculoase incat iti putea ingheta oasele,  o perioada care a durat aproximativ 18.000 pana la 23.000 de ani in urma, cand a fost construit cercul de la Kostenki 11.

In acest timp, verile au fost scurte si racoroase, in timp ce iernile au fost lungi si reci, atingand temperaturi cat mai scazute (-20 de grade Celsius). Aceste temperaturi de inghet au determinat multe grupari umane sa se indrepte spre Sud, unde prada si alte resurse erau mai abundente.

,,In cele din urma, comunitatea care a construit acest cerc osos a plecat, chiar daca a existat un rau in apropiere care le-ar fi putut furniza apa dulce,, .

,,Aceasta comunitate nu a lasat in urma multe indicii despre modul in care au folosit aceasta structura. Poate a fost o locuinta, –  au sugerat arheologii. Dar Pryor si colegii sau au o alta parere; Poate aceste cladiri au fost folosite pentru ritualuri sau chiar pentru depozitarea alimentelor, avand in vedere ca fiecare mamut avea o cantitate imensa de carne pe el”. – a declarat Pryor.

,,Sunt sanse mici sa fi fost o locuinta, deoarece exista mai putine dovezi ale activitatii umane decat ar fi fost de asteptat. In plus, acest tip de casa nu ar fi fost un loc sigur.

Faptul ca unele oase sunt inca articulate, inseamna ca atunci ar fi emanat miros, pentru ca ar fi avut carne pe ele – a spus Pryor. Ar fi fost o atractie pentru lupi si vulpi si pentru alti pradatori.”

Analiza ramasitelor a scos la iveala si 300 jetoane minuscule de piatra si cristal, produse probabil cand oamenii antici au batut pietre in instrumente ascutite pentru macelarirea animalelor si jupuirea pieilor.

De asemenea, au aparut peste 50 de seminte mici carbonizate, ramasitele plantelor crescute local sau poate alte ramasite ramase de la oameni.

,,Aceasta este o poveste despre stramosii nostrii care au inovat metode de supravietuire in timpul celui mai rece punct din  epoca de gheata, folosind toate resursele si materialele pe care le aveau”, – a spus el. ,,Ar fi fost un loc plin de provocari in care sa locuiesti, dar ei o faceau cu success!”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata